Sayfalar

28 Haziran 2012 Perşembe

PASOK lideri Venizelos akıl almaz bir aymazlık içinde hâlâ "resesyon"dan söz ediyor

Yunanistan’da kurulan yeni koalisyon hükümetinin ortaklarından, siyasal olarak müflis PASOK’un lideri Venizelos medyaya dün yaptığı açıklamada, Yunanistan’da" resesyonun" derinleştiğine dikkat çekti.

Ne kadar tuhaf, ne akıl almaz bir örtmece çabası!

Yunanistan ekonomisi 2008 yılından bu yana küçülüyor.

Alt alta sıralayalım:

2008 -%0,2
2009 -%3,3
2010 -%3,4
2011 -%6,9

2012 yılı için yapılan büyüme tahmini şu an için -%4,5. Ancak görülen o ki Yunanistan ekonomisi bu yıl %7 oranında küçülecek!

Dolayısıyla, bu yılın sonuna geldiğimizde, Yunanistan ekonomisi 2008’den bu yana beşte birin üzerinde bir oranda küçülmüş olacak.

Bu tür bir uzun süreli ve dramatik ekonomik küçülmenin gerçekte tek bir adı vardır: depresyon. Eski terimle “buhran”. Yunanistan’da yaşanan tam anlamıyla budur.

Ayrıca şu da unutulmamalıdır. Yunanistan kapitalizminin yaşadığı akut kriz, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı krizden farklı olarak, giderek yayılmakta ve derinleşmekte olan küresel depresyonun yerel bir ifadesi, dünya kapitalizminin en zayıf halkalardan birinde yaşanan bir görünümüdür.

Evet, Yunanistan'da yaşanan krizin bir bulaşıcı hastalık gibi yayılmakta olduğundan söz ediyorum. Çünkü tarihe baktığımız zaman kapitalizmin büyük krizlerinin, depresyonlarının diğer küçük krizlerden farklı olarak, bulaşıcı hastalıklar gibi küresel salgın halini aldığını görürüz. Hele de dünya ekonomisinin bu derece iç içe geçtiği, bütünleşmiş olduğu bir dönemde, bu bulaşıcılık tarihte hiç olmadığı kadar çok etkili olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder