Sayfalar

17 Haziran 2012 Pazar

Şeyleri kendi adlarıyla adlandıramamak...

...ya da adına "kurtarma paketi" denilmeyen kurtarma paketi

Geçen hafta İspanyol hükümetinin acil sermaye takviyesi gerektiren bankaları için Avro Bölgesi'nden 100 milyar avroya kadar kredi talebinde bulunmasının olumlu bir gelişme olduğu yorumu hem uluslararası hem de yerel medyada kendisine geniş bir yer buldu.

Okuduğum bir kaç haberlerde İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos’un bu krediyle ilgili yaptığı yorum dikkatimi çekti. Luis de Guindos söz konusu olanın “Hiçbir biçimde bir kurtarma operasyonu olmadığını,” söylemiş. Peki, bu bir “kurtarma paketi” değilse, söz konusu olan neymiş? Sadece, “Çok avantajlı koşullara sahip bir kredi...”

Maliye Bakanı –haklı olarak kafası karışan gazetecilere- aradaki farkı şöyle bir mantık yürüterek açıkladı: Söz konusu olan ülke ekonomisinin tümüne değil, finansal sisteme destek sağlayacak olan bir kredidir. Dolayısıyla da bir kurtarma paketi değildir.

Basının önüne ancak ertesi gün çıkan Başbakan Mariano Rajoy da Maliye Bakanı’na benzer bir tutum aldı ve her şeyin normal gittiği izlenimini vermeye çalıştı. Rajoy basın toplantısı süresince “kurtarma paketi” demek yerine her seferinde, “dün olanlar” demeyi tercih etti.

İspanyol hükümetinin ağır toplarının “kurtarma” sözcüğünü kullanmaktan kaçınmak için gösterdikleri gayretkeşlik inandırıcı olmaktan çok uzak ve komikti.

Gerçek şuydu ki, İspanya, Avro Bölgesi'nde, dört yılı aşkın bir süredir yaşanmakta olan ve giderek derinleşmekte olan dünya kapitalizminin krizinde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından AB'ye üye diğer devletlerden yardım başvurusunda bulunan dördüncü ülke olmuş ve Avrupa’daki krizin bir başka merkez üssü haline gelmişti.

Başbakanın ve Maliye Bakanı’nın gündelik mantıktan kopuşun son kertesi olarak adlandırılabilecek bu umutsuz örtmece çabasını ne AB/ABD emperyalizmi ve İMF ne de dünya medyası fazlaca önemsemedi.

İMF’ye göre kurtarma paketinin İspanyol bankalarını istikrara kavuşturmak için yeterli olacaktı.

Washington da kredi talebini "Avro Bölgesi'nin daha dirençli olması açısından yaşamsal önem taşıyan mali birliğe doğru atılmış, önemli bir adım," olarak değerlendirdi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bu gelişmenin 'İspanyol ekonomisinin sağlığı açısından önemli olduğu' yorumunu yaptı.

Piyasalar da kurtarma paketini olumlu karşıladı.

Ne var ki, piyasalarda esen bu iyimserlik melteminin ömrü çok ama çok kısa olacaktı.

Bunun nedeni kapitalizmin krizinin zincirlerinden boşanmış ve Avro Bölgesi’nin çöküşünün giderek yaklaşıyor olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder