Sayfalar

23 Haziran 2012 Cumartesi

İspanyol şirket ve bankaları geri dönüşü olmayan bir yola girdiler

İki hafta önce Avro Bölgesi ülkelerinin İspanya bankalarına verme kararı aldığı 100 milyar avro’luk kurtarma paketi finansal piyasalardaki kaygıları azaltmadı. Dolayısıyla İspanya’nın borçlanma giderleri düşmedi. Aksine hızla tırmanmaya devam etti.

İspanyol başbakanı ve hükümetin diğer ağır toplarının aç kurtları (yani piyasaları) bunun bir kurtarma paketi olmadığına ikna etmek amacıyla başvurdukları komik kelime oyunları bir işe yaramadı ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İspanya'nın kredi puanını düşürdü. Böylece İspanya'nın kredi puanının "çöp" kategorisine inmesine “bir tık” mesafe kalmış oldu.

Geçtiğimiz hafta içinde İspanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 7’nin üzerine çıktı. İspanya’nın bu duruma uzun süre dayanması kesinlikle mümkün değil.

Üzerinde daha az durulan bir başka gerçek ise İspanyol bankaları ve büyük şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarından elde ettikleri fonlara büyük ölçüde bağımlı durumda olması.

Bu bağımlılık, İspanya ekonomisinin içinde bulunduğu çöküş sürecini, Portekiz ve Yunanistan’ın yaşadığı çöküşten çok daha tehlikeli hale getiriyor.

Söz konusu iki ekonominin çöküşü Avrupa’nın şirket tahvil-bono piyasası üzerinde çok sınırlı bir etkiye sahip oldu ve bunun nedeni çok az sayıda Portekizli ve Yunanlı şirketin uluslararası sermaye piyasalarında bono-tahvil ihraç ediyor olmasıydı. Oysaki İspanyol şirketler Avrupa şirket tahvil-bono piyasasında hatırı sayılır bir yere sahipler. Üstelik bunlar yürüttükleri faaliyetlerin niteliği gereği düzenli olarak sermaye piyasası yoluyla fon toplamaya ihtiyaç duyan –elektrik dağıtımı, telekomünikasyon vb. türden hizmetleri sağlayan- şirketler.

İspanyol bankalarının da benzer bir baskı altında olduklarını söylemeye bile gerek yok. Son aylarda İspanyol bankaları Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen fonlara giderek her gün biraz daha fazla bağımlı hale geliyorlar.

İspanyol şirketleri ve bankaları sermaye piyasalarından Fransız, Alman ya da Hollandalı şirket ve bankalara kıyasla çok yüksek faiz oranları ile para topluyorlar. Ancak asıl kırılma noktasına İspanyol banka ve şirketlerinin bono ve tahvillerini ellerinde bulunduranların bunları ellerinden çıkarmaya başladıkları zaman ulaşılacak. Siz asıl o zaman görün bakın İspanyol bankalarının ve şirketlerinin borçlanma faizleri nerelere tırmanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder