Sayfalar

14 Haziran 2012 Perşembe

"Asla ve kat’a batmaz" denilen İtalya adım adım batıyor

İspanya’nın Yunanistan’ın yolunda ilerlediği artık kesinleşti.

Şimdi gözler İtalya’ya dönmüş durumda. İtalyan ekonomisi küçülüyor ve borçlanma maliyetleri artıyor.
Teknokratlar hükümetinin başbakanı Mario Monti İtalya’nın bir AB kurtarma paketine ihtiyaç duymayacağını söylüyor ancak bu tür açıklamaların inandırıcılığı giderek azalıyor.

İtalya’da işçi sınıfının ve diğer emekçi kesimlerin üzerine büyük bir karamsarlık bulutu çökmüş durumda. Ekonomik nedenlerle intihar eden insanların sayısı tıpkı Yunanistan’da olduğu gibi artıyor. Avronun tedavüle girmesiyle İtalya’da ortaya çıkmış olan iyimserlik ve coşkunun yerinde yeller esiyor. Yapılan kamuoyu araştırmaları İtalyanların yaklaşık olarak yüzde 65’inin ortak para birimi konusunda çok derin kuşkuları olduğunu ortaya koyuyor.

İtalyanın 10 yıllık borçlanma maliyeti
Çarşamba günü yapılan 6,5 milyar avroluk ihalede 12 ay vadeli İtalyan devlet tahvillerinin geçen ay yüzde 2,34 faizi neredeyse yüzde 4’e fırladı.

Bugün 4,5 milyar avroluk ve yarın da 9,5 milyar avroluk ihaleler yapılacak. Kısacası İtalya üç gün içinde 20 milyar avroluk bir borçlanma gerçekleştirmiş olacak. Borçlanma maliyetlerinde 1 yüzde puanlık artış 200 milyon avro ilave yük anlamına geliyor.

İtalya’nın 10 yıllık devlet tahvillerinin faiz oranı ise yüzde 6,19 düzeyinde. Oysa bir hafta önce bu oran yüzde 5,69’du.

Devasa bir borç yükü altında bulunan ve bırak yavaş büyümeyi, küçülmekte olan İtalyan kapitalizminin bu faiz oranları ile uzun süre ayakta kalamayacağı ve bir AB-İMF kurtarma paketine ihtiyaç duyacağı çok açık.

Yılın ilk çeyreğinde İtalyan ekonomisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında küçüldü. Bir yıl önceki dönemle kıyaslandığında birinci çeyrekte yaşanan küçülmenin yüzde 3,2 olduğu görülüyor. 2012 yılında İtalyan ekonomisinin yüzde 1,9 oranında küçülmesi bekleniyor.

Sanayi üretimi verileri gidişatın baş aşağıya olduğunu gösteriyor. Mart ayında İtalya’nın sanayi üretimi yüzde 5,8 oranında geriledi. 2008 yılının başından bu yana ülkenin toplam sanayi üretimi yaklaşık dörtte bir oranında daralma gösterdi!

Resmi işsizlik oranı ise son 12 ay içinde yüzde 8’den yüzde 10,2’ye tırmandı. Aynı dönemde 25 yaşın altındaki gençler arasında işsizlik oranı yüzde 28’den yüzde 36’ya sıçradı. Elbette bütün dünyada olduğu gibi İtalya’da da resmi işsizlik oranları, özellikle iş bulma umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçenleri işsiz saymadığı için gerçek durumu yansıtmıyor.

Tüketici talebi, yaşam standardı gibi diğer makro ekonomik büyüklükler de serbest düşüşte.
Artan tek şey İtalya’nın borç stoku… Şu anda iç borçların GSYİH’ya oranı yüzde 120 düzeyinde. Yukarıdaki veriler göz önüne alındığında bu oranın hızla tırmanmaya devam edeceğini öngörmek için kâhin olmak gerekmiyor.

Asla ve kat’a batmaz denilen İtalyan kapitalizmi bal gibi batıyor işte!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder